کاشی کاری و سرامیک کردن یک شغل نسبتا تخصصی است و کسانی که این کار را انجام می دهند به شکل تجربی اصول این کار را آموخته اند. با این حال این کار آنقدرها سخت نیست که خودتان نتوانید آن را انجام دهید.
اگر می خواهید به شکل اصولی کار را انجام دهید باید به خوبی مراحل کار را بدانید و به شکلی منظم این مراحل را پشت سر بگذارید. دانستن اصول کار و شناخت ابزارها و مصالح مورد نیاز کار نیز کاملا ضروری است. شما به روش های مختلفی می توانید کاشی ها را بچسبانید. می توانید از چسب کاشی استفاده کنید یا از ملات مخصوص که از قبل تهیه شده است استفاده کنید.
مصالح مورد نیاز کار عبارتند از: چسب کاشی، سیمان سیاه و سفید، ماسه، خاک رس و پودر سنگ. ابزار آلات مورد نیاز کار هم عبارت اند از: شمشه، تراز، شاقول، ماله، متر، مداد یا قلم علامت گذاری، سوهان ، اسفنج نرم، گونیا، ابزار کاشی بر، دستکش و گونی کنفی. پس از تهیه ابزارها می توانید مراحل را به ترتیب زیر انجام دهید:
1- آماده سازی سطح زیرین
قبل از اینکه کاشی ها را کار بگذارید باید سطحی که قرار است بر روی آن کار انجام شود از جهات مختلفی مورد بررسی قرار گیرد. در مرحله اول نگاه کنید که سطح از چه پوششی استفاده کرده. اگر سطح زیرین کار از موادی غیر از ماسه و سیمان پوشیده شده باشد باید یک لایه عایق بندی انجام شود. تمامی مواد اضافی بر روی سطح باید برداشته شود و سطح کار باید تراز و صاف باشد. برای بررسی ترازبندی از تراز لیزری استفاده کنید. تراز لیزری یکی از ابزارهای تراز بندی در کارهای معماری و عملیات عمرانی است. این وسیله از اشعه لیزر برای ایجاد تراز بندی بخش های مختلف معماری یک بنا استفاده می کند.
نکته مهم دیگر در رابطه با سطح زیرین کار تمیز بودن و عدم رطوبت آن است. اگر زمینی که قرار است کاشی کاری شود در معرض رطوبت قرار دارد مثلا زمین سرویس های بهداشتی و حمام می توانید قبل از شروع کار آن را عایق کاری کنید. برای انجام این کار می توانید از عایق های چوبی استفاده کنید. تنها نکته مهم آن است که سطح زیرین کاملا صاف و یکدست باشد. به جز عایق چوبی می توانید از عایق توری و سیمی نیز برای زیر سازی استفاده کنید.
2- تراز بندی سطح زیرین
سطح زیرین باید تراز باشد. برای این کار لازم است از ابزارهایی مانند شاقول و گونیا استفاده کنید. برای شروع با استفاده از قلم یا گچ قسمت های مختلف دیوار را علامت گذاری کنید. به شکل فرضی محل قرار گیری کاشی ها را بررسی کنید. معمولا در کناره ها نیاز به برش زدن کاشی است که با ابزار کاشی بر این کار انجام می شود.
نکته مهم برای شروع کار حرکت از مرکز دیوار به سمت کناره ها است. از قسمت مرکز کاشی ها در اندازه های اصلی استفاده می شوند و هنگامی که به سمت کناره ها رسیدند اگر اندازه واقعی بزرگ باشد کاشی برش داده می شود. برای شروع از مرکز از خط کشی استفاده کنید.
3- ملات را بریزید
ملات سیمان و ماسه را که از قبل آماده کرده یا خریداری کرده اید را به استفاده از ابزار ماله بر روی زمین مورد نظر پخش کنید. اگر از چسب استفاده می کنید لازم است چسب کاشی را بر روی زمین یا عایق قرار داده شده پخش کنید. نکته مهم درباره ملات ریزی ضخامت آن است.
سعی کنید به میزانی از ملات استفاده کنید که باعث بالا آمدن غیر استاندارد کاشی ها از سطح زمین نشود. برای این منظور بهتر است قطر ملات 3 تا 5 میلی متر باشد.
نکته مهم دیگر در مرحله ملات ریزی هم سطح بودن قطر آن در تمام قسمت ها است. مثلا اگر در یک قسمت قطر 3 میلی متر است نباید در بخش دیگر 5 میلی متر باشد. برای این کار باید با استفاده از ماله تمام بخش ها را هم سطح و هم تراز کنید.
4- چینش کاشی ها
در مرحله دوم قرار بر این شد که کاشی کاری را به شکل فرضی و بدون ملات انجام دهید تا مشخص شود که برای کناره ها لازم است چه میزان از کاشی برش داده شود. اگر کاشی های کناره را برش نداده اید بهتر است این کار را انجام دهید. برای این کار ابتدا با کاشی بر یا تیز بر یا الماس های مخصوص برش روی سطح کاشی بکشید و یک ضربه خفیف بر کاشی وارد کرده تا از محل برش صاف شکسته شود.
هر کاشی را در محل مورد نظر خودش بگذارید و با استفاده از گیره های جداکننده بین آن ها فاصله بگذارید. این گیره ها فاصله مورد نیاز بین کاشی ها ایجاد می کنند و محل را برای ریختن دوغاب آماده می کنند. قبل از این کار لازم است با چکش پلاستیکی یا دست کاشی و سرامیک را با فشار کمی روی محل نصب محکم کنید.
نکته دیگر هنگام شروع کاشی کاری آن است که قبل از استفاده، کاشی داخل ظرف آب فرو برده و بیرون آورده شود. البته توجه کنید که داخل آب باقی نماند فقط در حد فرو بردن داخل ظرف آب و خارج کردن آن کفایت می کند.
5- بندکشی یا دوغاب ریزی
پس از نصب کاشی ها بهتر است یک روز صبر کنید تا ملات کاملا به کاشی بگیرد و تا حد نیاز خشک و محکم شود. در این مرحله گیره های جدا کننده را بردارید و دوغاب را در فاصله بین گیره ها بریزید. مقدار مورد نیاز دوغاب برای هر متر مربع از مساحت زمین 1 لیتر است. سطح دوغاب ریخته شده را با استفاده از ابزار مخصوص و ماله کاملا صاف و یکدست کنید.
سعی کنید دوغاب خمیری شکل را داخل درزها به خوبی جای گذاری کنید برای این کار کمی فشار بر روی ماده یا استفاده از فشار ماله هنگام صاف کردن آن مطلوب به نظر می رسد؛ به این شکل خمیر دوغاب کاملا داخل درزها رفته و هوای اضافی بین کاشی ها را پر می کند.
6- تمیز کاری
تمیز کاری آخرین مرحله کاشی کاری است. ابتدا دوغاب ها را با استفاده از ابزارهای نظافتی از سطح کاشی ها پاک کنید. به سطح کاشی کاری نگاه کنید آیا مصالح خشک شده مانند ملات و دوغاب یا چسب کاشی بر روی آن ها وجود دارد؟ اگر چنین است می توانید با ابزارهای مخصوصی مثل کاردک یا اسفنج و سوهان این مصالح خشک شده را از روی سطح تراشیده و سپس جارو کنید. در نهایت پس از یک روز که دوغاب کاملا خشک شد می توانید طی بکشید.
اگر می خواهید خودتان منزلتان را کاشی کاری کنید باید به اصولی توجه کنید تا پس از اتمام کار با مشکلاتی مانند شکستن یا از جا کنده شدن کاشی و سرامیک مواجه نشوید. نکات ریز و درشت زیادی وجود دارد که در کنار اصول اولیه لازم است رعایت شود مثلا باید میزان ملات و مقدار مصالحی که برای آن استفاده می شود را به خوبی بدانید، همچنین چسب کاشی باید مرغوب بوده و به مقدار معینی استفاده شود. به جز این موارد نکات مهم دیگری نیز برای حفظ زیبایی کار باید رعایت شود. با رعایت این نکات و طی کردن مرحله به مرحله کار می توانید یک کاشی کاری بی نقص داشته باشید.
7- چینش کاشی ها
در مرحله دوم قرار بر این شد که کاشی کاری را به شکل فرضی و بدون ملات انجام دهید تا مشخص شود که برای کناره ها لازم است چه میزان از کاشی برش داده شود. اگر کاشی های کناره را برش نداده اید بهتر است این کار را انجام دهید. برای این کار ابتدا با کاشی بر یا تیز بر یا الماس های مخصوص برش روی سطح کاشی بکشید و یک ضربه خفیف بر کاشی وارد کرده تا از محل برش صاف شکسته شود. هر کاشی را در محل مورد نظر خودش بگذارید و با استفاده از گیره های جداکننده بین آن ها فاصله بگذارید. این گیره ها فاصله مورد نیاز بین کاشی ها ایجاد می کنند و محل را برای ریختن دوغاب آماده می کنند. قبل از این کار لازم است با چکش پلاستیکی یا دست کاشی و سرامیک را با فشار کمی روی محل نصب محکم کنید. نکته دیگر هنگام شروع کاشی کاری آن است که قبل از استفاده، کاشی داخل ظرف آب فرو برده و بیرون آورده شود. البته توجه کنید که داخل آب باقی نماند فقط در حد فرو بردن داخل ظرف آب و خارج کردن آن کفایت می کند.
8- تمیز کاری
تمیز کاری آخرین مرحله کاشی کاری است. ابتدا دوغاب ها را با استفاده از ابزارهای نظافتی از سطح کاشی ها پاک کنید. به سطح کاشی کاری نگاه کنید آیا مصالح خشک شده مانند ملات و دوغاب یا چسب کاشی بر روی آن ها وجود دارد؟ اگر چنین است می توانید با ابزارهای مخصوصی مثل کاردک یا اسفنج و سوهان این مصالح خشک شده را از روی سطح تراشیده و سپس جارو کنید. در نهایت پس از یک روز که دوغاب کاملا خشک شد می توانید طی بکشید. اگر می خواهید خودتان منزلتان را کاشی کاری کنید باید به اصولی توجه کنید تا پس از اتمام کار با مشکلاتی مانند شکستن یا از جا کنده شدن کاشی و سرامیک مواجه نشوید. نکات ریز و درشت زیادی وجود دارد که در کنار اصول اولیه لازم است رعایت شود مثلا باید میزان ملات و مقدار مصالحی که برای آن استفاده می شود را به خوبی بدانید، همچنین چسب کاشی باید مرغوب بوده و به مقدار معینی استفاده شود. به جز این موارد نکات مهم دیگری نیز برای حفظ زیبایی کار باید رعایت شود. با رعایت این نکات و طی کردن مرحله به مرحله کار می توانید یک کاشی کاری بی نقص داشته باشید
دیدگاه خود را بنویسید